Wouter Terlouw Nederlands Kampioen

De organisatie kreeg een aandenken voor het drie jaar lang organiseren van dit toernooi.

Op zaterdag 29 juni heeft Wouter Terlouw het Nederlands kampioenschap onder de acht jaar (G) gewonnen. Hij won al zijn partijen! Ook twee andere leerlingen vielen in de prijzen: Ralf Sterk werd 5e bij de F-categorie en Sarah Joy Koorevaar derde meisje in dezelfde groep. Het toernooi werd uitstekend georganiseerd door de Meppeler Schaakvereniging, die daarvoor na afloop geheel terecht een prachtig aandenken kregen.

Sarah begon het toernooi sterk met 3 uit 3, maar viel daarna terug. Met overwinningen op hooggeplaatste spelers zoals Ralf Sterk en Daan Aubel (zie diagram) laat ze zien wat ze kan.

Snel spelen: meer tijd over dan bij het begin

Wouter (links) en Ralf (rechts) bij de prijsuitreiking

Het snelle tempo waarmee sommige spelers speelden viel op. Regelmatig waren partijen klaar waar beide spelers 18 minuten hadden na afloop, terwijl ze met 15 waren begonnen (met 10 seconden per zet erbij). Dit leidt ertoe dat degenen die tactisch het scherpst zijn, de punten halen. En degenen die goed nadenken natuurlijk. Dit heeft natuurlijk te maken met de leeftijd en de spanning van het toernooi.

Ralf Sterk kwam na zijn nederlaag tegen Sarah-Joy in de tweede ronde goed terug. Tegen de sterke Tommy Grooten (die de F-groep won) sloeg hij in een lastige stelling op d4, waarna hij direct mat werd gezet. Hij sloot de laatste ronde zijn toernooi goed af, door in een slechte stelling zijn kans te grijpen.

Wouter wint alles

Wouter won al zijn partijen. Sommige erg overtuigend, in een paar partijen kregen zijn tegenstanders kansen. Ik heb enkele partijen geanalyseerd.

Spannende partij tegen Luna

Wat een slot! Een spannende partij waar Luna een sterke aanval leek te krijgen, maar Wouter ineens sterk door het midden heen. Met een prachtige slotcombinatie was hij dichtbij zijn eerste kampioenschap!

In ronde 6 gaf Wouter in de opening een loper weg, maar door druk te zetten op een gepend stuk won hij het met rente terug.

De laatste ronde speelde Wouter weer met zwart. Zijn tegenstander nam de riskante beslissing om lang te rokeren, terwijl de b-lijn open was. Daar weet Wouter wel raad mee.

 

Hiermee was de NK titel een feit. Goed gespeeld en hartelijk gefeliciteerd!

Opgaven

Opgave 1: Hoe wint zwart na 5.Pd4 De3?
Babet-Wouter, ronde 1

Opgave 2: Hoe had wit na het gespeelde 10…0-0 voordeel kunnen behalen?
Emma-Wouter, ronde 3

Opgave 3: Kan zwart stukverlies voorkomen?
Wouter-Liam, ronde 6

In de pers

Na afloop kwam Wouter in veel nieuwsberichten langs, zoals in het Noord Hollands dagblad, op Schaaksite en in het onderstaande artikel van de Soester Courant, waar ik ook nog genoemd werd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oplossingen

1) Met Pxc2+ won zwart de dame en de partij.
2) 11.e5 aanval op gepend stuk
3) Ja, met 28…Kf7