Themadag schaaktrainers- en bestuurders Arnhem

2015 ledenwerving_ledenbehoud Arnhem
Zaterdag 19 september verzorgde ik een tweetal workshops bij de Landelijke Themadag voor schaaktrainers – en bestuurders in Arnhem. De workshop Ledenwerving- en Ledenbehoud, was bijzonder goed bezet was met 26 deelnemers. Enkele onderwerpen die de revue passeerden: het belang van een op nieuwkomers gerichte website, de schaaksport verkopen, op welke doelgroep focussen, de opvang van nieuwkomers, factoren die bepalend zijn voor het behouden van leden, en nog veel meer.

Presentatie Ledenwerving Ledenbehoud (PDF)
Stappenplan ledenwerving

Daarna woonde ik een interessante workshop van collega schaaktrainer Herman Grooten bij over samenwerking van stukken, waarbij het om de kernbegrippen Activiteit en Kwetsbaarheid draaide.

Verder gaf ik een “demonstratietraining mooie schaakstellingen”. Hierbij ging ik, ook weer voor een volle zaal, in op het lesmodel van de stappenmethode, maar ook mijn ervaringen bij de FIDE trainerscursus, en gaf ik ook nog een les over de heilige graal van het toreneindspel.
PDF
PGN (inclusief de klassiekers) te bekijken zijn.

Het PGN bestand bevat meer stellingen dan de PDF en kan met behulp van een schaakprogramma zoals Chess X of Chessbase worden geopend.

Enkele linkjes nav. deze workshops
KNSB Ledenwerfteam
KNSB (Schaakbond) trainerscursussen
FIDE trainerscursussen
De stelling van Saavedra
Morphy-Count Isouard / Duke of Brunswick
Steinitz- von Bardeleben
Rotlewi-Rubinstein

(foto: facebookpagina schaakvereniging Doetinchem)