Schaakclinic en toernooicoach bij HSG Open

DSC_0522Afgelopen vrijdag 17 juni verzorgde ik een schaakclinic bij het HSG Open, een groot schaaktoernooi in Hilversum waar maar liefst 200 deelnemers aan meededen. Daarna kwam ik vrijdag en zaterdag als “toernooicoach” in actie en analyseerde ik enkele tientallen partijen van diverse deelnemers. Erg leuk en best inspannend, vooral op zaterdagmiddag toen ik vier uur partijen bekeek zonder van mijn stoel te komen!

DSC_0518

 

Een clinic verzorgen voor zestig leerlingen van groep 7, dat vergt goede voorbereiding. Maar ik had het al eerder gedaan en de meester en juf waren er ook. Belangrijk is om er een leuke, afwisselende show van te maken, interessant voor kinderen die de loop van de stukken al kennen, maar ook voor beginners. We begonnen met een snelle uitleg van de loop van de stukken.

pijlen

Gekleurde kaartjes
Vervolgens vertelde ik over de gouden regels in de opening: het belang van het centrum en het mee laten doen van de paarden en lopers. Ik had een leuke werkvorm bedacht met vijf opgaven met telkens drie gekleurde pijlen: rood, geel en groen. Met behulp van stemkaartjes konden ze aangeven welke zet de juiste was. Didactisch gezien is idee hiervan dat iedereen mee kan doen en dat de deelnemers geen notatie hoeven te snappen. En als je het niet weet, dan kan je altijd even kijken wat voor kaart de anderen opsteken. Ook de wethouder deed enthousiast mee!

DSC_0522

Vervolgens vertelde ik over het HSG Open: een toernooi met 200 deelnemers waar ook hele sterke spelers aan meedoen: spelers met titels. En ik stelde, net als de voorgaande jaren, één speler voor, dit jaar Max Warmerdam.

titels

warmerdam

 

Een kijkje in de speelzaal
En toen was het tijd om een kijkje in de speelzaal te nemen. Waar moeten we dan op letten? Juist: stil zijn.

DSC_0525

Alleen bij het HSG Open: een hele schoolklas om je bord.

En dan: zelf schaken!
Na een kwartiertje gekeken te hebben was het tijd om zelf te gaan schaken. Voor de beginners was er een spiekbriefje met de regels erop.

DSC_0549

DSC_0541

DSC_0544

Na de afsluiting met het uitreiken van een cadeautje voor de school – een mooi schaakbord voor in de klas – was de clinic voorbij! Iedereen had zich uitstekend vermaakt. Met dank aan de organisatie voor de goede samenwerking – en de meester die een paar foto’s maakte met mijn camera.