IM Casper Schoppen

(foto Frans Peeters)

(foto Frans Peeters)

Casper Schoppen is Internationaal Meester geworden! De laatste keer dat ik hem lesgaf was alweer eind 2013. Nu, drie jaar later, heeft hij zijn derde Meesternorm binnengehaald bij het open toernooi in Graz! Een verslag daarvan is te lezen op Schaaksite.. Casper is hiermee – na Robin van Kampen – de een na jongste schaakmeester van Nederland ooit. Mijn hartelijke felicitaties dus!

De eerste trainingen waren in 2010, vlak voordat hij met 7 uit 7 haalt bij de Nationale Pupillendag, categorie G. Casper is dan 8 jaar, en het is duidelijk dat hij helemaal gek is op het schaaksport. Hij bedenkt zelf stellingen en vrijwel altijd als ik langskom in Utrecht dan staat er een stelling op een schaakbord; en vaak zelfs op twee. Hij heeft stap 4 en 5 al doorgewerkt en verslindt schaakboeken die ik uitleen. Twee jaar later wordt hij Nederlands Kampioen E in Waalwijk, ook dan weer met een perfecte score: 9 uit 9, en hij mag naar het EK. Een jaar later plaatst hij zich met 8 uit 9 bij het NK D in Rijswijk voor het EK in Budva (Montenegro), waar ik hem als coach mag begeleiden.

Bij het EK in Budva, analyseren op het balkon.

Bij het EK in Budva, analyseren op het balkon.

Partijen van toen en nu
Een partij van het NK D in 2013, die goed laat zien wat me toen al opviel: Casper weet op welke velden zijn stukken moeten staan.

Tot slot een fragment van een leuke aanvalspartij van het toernooi in Graz.

De ratingontwikkeling van Casper! Wat een vooruitgang!

De ratingontwikkeling van Casper! Wat een vooruitgang!

Op een gegeven moment wordt het duidelijk dat Casper te sterk wordt, en gaan onze wegen uiteen nadat een andere trainer is gevonden. Casper schaakt lekker door en zijn rating blijft stijgen – en vanaf nu is het dus IM Casper Schoppen!

Reacties

  1. […] namelijk in oktober in Hoogeveen, in december in Groningen en vorige week in Graz (Oostenrijk). Op deze site vertelt Pascal Losekoot wat over Caspers verleden. Pascal heeft hem getraind en laat ook wat […]