Trainingskamp en simultaan Denk en Zet Vinkeveen

Pascal Losekoot speelt simultaan tegen Denk en Zet (2)

Voor schaakvereniging Denk en Zet uit Vinkeveen verzorgde ik vorige week een avondvullende training en simultaan. Deze stond in het teken van een opening: het Nimzo-Indisch. Ik begon met een korte inleiding over Aaron Nimzowitsch, en de hypermoderne schaakschool, en vervolgens toonde ik aan de hand van enkele voorbeelden, onder andere de partij Mattison – Nimzowitsch, typerende plannen van de opening, zowel voor wit als zwart.

De thematiek werd aan de hand van diverse, door in het verleden door meesters en grootmeesters, gespeelde partijen zowel van de zijde van de wit als zwart speler belicht. Het passief achteroverleunen, hetgeen wat schakers ogenschijnlijk vaak lijken te doen, was er niet bij; de trainer vroeg steeds interactie van onze schakers.

Vervolgens mocht ik het in een simultaan opnemen tegen de deelnemers. De eerste zetten, 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pc3 Lb4 – Nimzo-Indisch – waren uiteraard verplicht, en mijn tegenstanders mochten kiezen of ze wit of zwart waren.

Na ruim 2 uur schaken waren alle partijen beƫindigd, eindresultaat was 6 remises en 9 overwinningen voor de docent, een 80 % score dus.

Aldus het verslag van Denk en Zet, hoewel hierbij opgemerkt mag worden dat enkele van de remises erg moeilijke stellingen waren voor mij, waar ik het remisevoorstel dan ook graag aannam.

Pascal Losekoot speelt simultaan tegen Denk en Zet

Al met al een leuke avond, ik werd erg gastvrij ontvangen in het mooie clublokaal van Denk en Zet.

2015-10-06 19.02.05

2015-10-06 19.01.10

Interesse in een schaakworkshop voor uw vereniging? Neem contact op met Pascal Losekoot