Coachen bij het NK in Assen

Momenteel ben ik een week bij het NK ABC in Assen. Vier privéleerlingen en diverse oud-leerlingen spelen mee in verschillende categorieën.

Sara is met 3 uit 3 goed van start gegaan

Sara is met 3 uit 3 goed van start gegaan

Na drie rondes heeft Sara Martinez (C-meisjes) nog alles gewonnen: 3 uit 3. Twee fragmenten uit haar partijen.

Ronde 1
sara-heidi
Welke sterke zet speelde Sara (met wit aan zet) hier?

Ronde 2

Kavya-Sara (Zwart aan zet)

Kavya-Sara (Zwart aan zet)


Sara had met zwart net een pion geslagen op a2 maar daardoor was haar dame wel wat buitenspel komen te staan. Wit probeerde hier met een aanval via de f-lijn gebruik van te maken. Hier ging Sara even goed nadenken. Wit heeft twee plannen: Tf1 (idee Tf8 mat) of Tf7 (om daarna Dg3 te spelen). Sara speelde een veilige zet: Da3. Nu dreigt er Txe6 en f8 wordt door de dame gedekt.
De vraag aan de lezer: is 27…Dxc2 goed?

DSC_1326
Oudere zus Anna Martinez speelt bij de B-meisjes. Aangezien daar maar acht deelnemers zijn, zijn er zeven rondes. De eerste ronde lootte Anna de als eerste geplaatste Robin Duson met zwart. Helaas verloor ze deze partij nadat ze de aanval van wit niet goed pareerde. De tweede ronde, tegen Pascalle Monteny ging een stuk beter: ze kreeg een heerlijke aanval die overtuigend werd omgezet in een punt.

DSC_1330

Luuk Baselmans begon sterk bij de B-jeugd: hij hield oud-leerling Joris Kokje, die als eerste geplaatst is in deze categorie, op remise. Een uitstekende prestatie. De tweede partij won hij in een spannende strijd, maar de derde ging hij helaas ten onder tegen Tyro Bekedam. Dat kwam vooral doordat Luuk een slecht plan koos door met zijn koning in actie te komen – terwijl er nog heel wat zware stukken op het bord stonden.

DSC_1336

Quirine Naber speelt bij de A-meisjes en is als tweede geplaatst. Haar eerste ronde partij tegen Emma de Vries begon goed, alleen koos ze voor een incorrect offer, waarna de partij verloren ging. De tweede partij leverde een tamme remise op. Ook bij de A-meisjes zijn er maar acht deelnemers, dus zeven rondes.

Wilma Bruggink was één van de cursisten die slaagde voor de examenles.

Wilma Bruggink was één van de cursisten die slaagde voor de examenles.


Als nevenevenement was er de eerste dag een jeugdtoernooi voor spelers tot stap 4. De deelnemers speelden in een prachtige zaal in groepjes van zes tegen elkaar, maar kregen ook telkens één ronde les van één van de cursisten van een cursus Schaaktrainer 2 die ik onlangs gegeven had. Vier van de zes kandidaten verzorgden een zodanig goede les dat ze slaagden: Wilma Bruggink, Dick Sloots, Vincent Valens en Sibbele Bonthuis. Mijn hartelijke felicitaties!

Oplossingen:
1) 10.Pe5! en omdat na 10…Lxd1 11.Lxf7 mat is, heeft zwart niets beters dan 10…Le6 11.Lxe6 fxe6 met een slechte stelling.
2) 27…Dc2 is speelbaar, maar dan moet je na 28.Tf7! wel 28…Dd3 spelen (andere zetten verliezen): 29.Te3 Dg6. Niet goed is bijv. 28…Dg6 direct, vanwege 29.Tf1 en wit wint.