Druk op "Enter" om naar inhoud te gaan

Schaakenthousiasme bij HSG Jeugdclinic

0

Op 22 juni 2012 verzorgde ik – voor de derde keer – een schaakclinic bij HSG. Op dezelfde locatie waar het HSG Open wordt gehouden gaf ik een schaakclinic aan een drietal scholen. Het doel is: enthousiasmeren en het creëren van een schaakcultuur op de school.

Elke clinic duurde een uur en bestond uit:

  • een schaakles (meestal loop van de stukken)
  • een uitleg over het schaaktoernooi, waarbij ik een “jong talent” bekend maak. In het verleden waren dat Ilya Nizhnik en Tjark Vos. Deze keer had ik op Thomas Beerdsen gehoopt maar hij speelde niet vanmiddag, toen ben ik maar voor de jongste Nederlandse grootmeester ooit (Robin van Kampen) gegaan. Wel wat oud (vergeleken met de basisscholieren) maar een foto van het WK in Kreta in 2004 erbij “zijn eerste WK, daarna is hij nog in Vietnam geweest en in andere landen” was de juiste link naar hun belevingswereld. Verder bekijken we de deelnemerslijst, waar uiteraard veel vragen zijn: “Doen er ook vrouwen mee?”, “Hoe word je grootmeester?”, “Wat is een FM?”, “Waarom denken ze zo lang na?”, “Waarom doet er iemand met een rating van 1794 mee in de groep A (rating > 1850)?”.
  • een partijtje schaken, met daarbij het “spiekbriefje” met de samenvatting van de loop van de stukken (ca. 25 minuten)
  • een aankondiging van het HSG Jeugdschaaktoernooi, aanstaande zondag.
  • een blik op de live partijen via de beamer
  • en (in doodse stilte) een kijkje gaan nemen bij de toernooizaal, waar natuurlijk het “talent” extra goed in de gaten gehouden wordt.

Het was weer een geweldige show, goede schaakpromotie. Erg sterk is de link met het toernooi: De schaakles het is onderdeel van een verhaal, over het HSG Open en een jong talent. HSG zorgde voor het materiaal, de organisatie, ondersteuning, en een cadeautje (schaakspel) voor de school, en ik zorgde voor een mooie en vlotte schaakshow. Een wethouder kwam kijken – ze vinden de jeugdactiviteit erg belangrijk – en ik heb een kort interview gegeven aan de lokale TV.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

nl_NLNederlands